De broekophouder

Ron Scherpenzeel woont, na een onvermijdelijke scheiding, weer op zichzelf. Op het dieptepunt van zijn leven betrekt hij een appartement op elf hoog. Daar kijkt hij terug op zijn magere jaren als buikspreker en de wonderlijk mooie carrière die daar op volgde. De grote naam die hij als communicatietrainer en spindoctor vestigde is door een amoureuze misstap voorgoed bezoedeld. Maar strijdvaardig als hij is, ziet Ron zijn benarde positie als een nieuwe kans. Hij wil zijn leven weer op orde krijgen en verlangt naar zuiverheid, rust en spiritualiteit. Maar dan vindt hij Norbert, zijn grofgebekte buikspreekpop, terug. Na twintig jaar lang in een koffer te hebben gezeten, komt Norbert verhaal halen.

“Tragisch, maar ook oergeestig.” Trouw

‘De Broekophouder is origineel en fijnzinnig, een hoogtepunt in zijn oeuvre.’ ****- Theaterkrant

‘Schrijnende tragiek en lullige humor houden elkaar mooi in evenwicht’. ****- Volkskrant

‘Servaes Nelissen heeft een mooi kleinood toegevoegd aan zijn unieke verzameling mansportretten.’Haarlems Dagblad

Bij Servaes Nelissen liggen humor en tragiek dicht naast elkaar in een eigenzinnige mengvorm van toneel, poppenspel en mime. Naast zijn eigen voorstellingen als het succesvolle ‘Herberts Aquarium’, Purcity’, ‘Dollywood’, ‘Kom maar bij het vrouwtje’ en ‘Altijd Zondag’ speelde hij bij uiteenlopende groepen als Firma Rieks Swarte, Orkater, Nieuw West en Toneelschuur Producties. Servaes werkte al eerder samen met Peer Witenbols,die de tekst schreef voor ALPTRAUM bij toneelgroep Oostpool. De eindregie van Gienke Deuten is een eerste kennismaking maar ligt, gezien haar werk bij Firma Rieks Swarte in de lijn van Servaes zijn werk. Servaes ontving de Gouden Krekel 2011 voor zijn rol in de familievoorstelling ‘Lang zal die Wezen’ van Toneelschap Beumer en Drost.

Uit het juryrapport Gouden Krekel 2011:

Welke rol hij ook speelt, Nelissen is virtuoos. Zijn timing is overal perfect en geestig, zijn poppenspel is razend knap en geloofwaardig, zijn grappen zijn hilarisch en op de juiste momenten weet hij ontroering op te roepen. Hij toont in deze voorstelling een zeldzame vakbekwaamheid, waarmee hij het publiek meerdere malen de slappe lach bezorgt.

tekst, spel, muziek en vormgeving: Servaes Nelissen
tekstbijdragen/liedteksten: Peer Wittenbols
eindregie: Gienke Deuten/Firma Rieks Swarte
techniek en lichtontwerp: John Valkering
pop Norbert: Susie Endenburg
muziekdecor: Wim Conradi
coach poppenspel: Neville Tranter
campagnebeeld: Wild Vlees Organisatie
trailer en scenefoto’s: Ilja Lammers
productie en publiciteit: Alles voor de Kunsten – Wilma Kuite /Joya Mooi

Comments are closed.