Jan Nelissen

Jan Nelissen (1918-1987) was één van grootste handpoppenspelers die ons land heeft gekend. Hij begon met zijn theater Het Kleine Wereldtoneel in Maastricht (met oa. Pieke Dassen) en werd later directeur/ bespeler van het Amstelveens Poppentheater. Zijn vrouw Lenie maakte altijd de kostuums en deed de kaartverkoop aan de kassa. Zonder noemenswaardige subsidie brachten ze zeven kinderen groot.

Jan Nelissen had een uitgebreid repertoire voor kinderen en volwassenen. Als geen ander hanteerde hij de kracht van eenvoud en suggestie. Met een minimum aan decor ging het hem vooral om de beweging en de enscenering van de poppen. Naast zijn vaste theater had hij een groot blauw fluwelen reistheater. De Citroën HY, waarmee hij toerde, kon in een handomdraai omgebouwd tot straatpoppenkast. Servaes ging als kind vaak mee om hem te assisteren en dan sliepen ze ook in de Citroën. In Mijn vader was poppenspeler gaat hij nog één keer met zijn vader op reis.

Het Amstelveens Poppentheater
Jan Nelissen was in 1966 de oprichter van het Amstelveens poppentheater, waar hij gedurende 10 jaar de vaste en enige bespeler was. Jan Nelissen maakte voorstellingen voor zowel kinderen als volwassenen. Nelissen beheerste het handpoppenspel tot in de details en was de leermeester voor beginnende collega’s, zoals Theo Terra, die inmiddels al weer heel wat jaren in de grote schouwburgen en kleine theaters zeer succesvol is. Eind 1976 noopten gezondheidsredenen Nelissen de vaste bespeling te beëindigen en ging hij over op wisselbespeling. Dit betekende dat niet alleen hij, maar ook professionele binnen- en buitenlandse spelers het programma invulden. Zo werd het Amstelveens Poppentheater een programmeringstheater met wisselende spelers. Monique Henquet, de assistente van Nelissen, ging het theater leiden.

Comments are closed.