Over Servaes Nelissen

Het bijzondere van het gewone

Servaes Nelissen begint zijn toneelcarrière in 1987 door een samenwerking met de poppenspeler Theo Terra. Samen met hem schreef en speelde hij onder andere de voorstellingen Zwanedons en Hemellief. Beide voorstellingen werden genomineerd voor de Hans Snoek Prijs (prijs voor de beste jeugdvoorstelling). In 1988 bleef het niet alleen bij een nominatie maar wonnen ze de Hans Snoek Prijs ook daadwerkelijk voor Zwanedons. In deze producties speelde Nelissen als acteur met poppen als tegenspelers. Naar drie jaar intensief samengewerkt te hebben, besluiten Nelissen en Terra ieder hun eigen weg te gaan.

Affichebeeld de Broekophouder

Meteen daarna heeft Servaes Nelissen een groot aandeel in de bejubelde voorstelling Potters Beesten (1991) van Firma Rieks Swarte. In datzelfde jaar maakt hij zijn eerste solovoorstelling Reis zonder olifant die meteen aanslaat bij de pers: “Ontroerende geestige solo… met een enkel gebaar, één simpele zin zet hij elk figuur glashelder neer” de VolkskrantReis zonder olifant is een voorstelling van een perfectionist met een hart. Elk gevoel is echt, elke beweging past, elk attribuut is daar waar het hoort te zijn. Nelissen verdient een volle bak” Zutphens Dagblad.
In 1992 ontvangt Nelissen de aanmoedigingsprijs poppenspel van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Uit het juryrapport: 
“Eenvoud is zijn kracht. Deze nuchtere en bescheiden theatermaker laat zien dat hij bekend is met zeer uiteenlopende vormen van het poppenspel en als manipulator, beweger/mimespeler en acteur over bijzondere talenten beschikt. Hij overtuigd in verschillende stijlen, van naturel tot clownesk, is subtiel, gevoelig en geestig en voert zijn zowel jonge als oude toeschouwers mee in een scala van emoties. Servaes Nelissen heeft een scherp oog voor ‘het bijzonder van het gewone’. Dat uit zich in zijn benadering van theater: vorm en inhoud blijven dicht bij dat gewone, die eenvoud. Wellicht dat Servaes Neliss